Bokhelter!

De som kjenner meg  vet at jeg er helt lost uten en bok å lese på. Virkelig! Det er skikkelig ille å oppdage at du har 10 sider igjen av boka – og ingen ny i hylla. Abstinens!! Derfor er jeg en flittig bruker av diverse bokhandlere. Jeg liker nemlig å eie bøkene jeg leser. Er ikke så glad i å bruke biblioteket – med mindre jeg trenger fagstoff e.l. Akkurat nå har jeg to uleste stående – og gleder meg til jeg får tid til å lese dem. Etter eksamen.

Har nettopp lagt fra meg «Panserhjerte» av Jo Nesbø. HELT FANTASTISK!  Skulle likt å se inne i hodet på Jo Nesbø! Der er det mye makabert,altså! Dere må lese boka!

Leser i VG i dag at Hollywood jakter på en som kan spille Harry Hole. Og jeg tenker: Trond Espen Seim! Men neida – han har Staalesen rappa til Varg Veum – noe som forsåvidt passer perfekt (bortsett fra at jeg fortsatt mener Veum skulle snakke bergensk!!).

Harry Hole er jo en sliten, beleven og til tider ensom etterforsker. Litt rufsete og slem, på en måte. Hvilken norsk skuespiller passer her da? Nå som Seim er «opptatt»? Sverre Anker Ousdal popper liksom opp i hodet mitt, men han er nok litt for gammel..Sønnen hans – Mads – kunne kanskje vært et alternativ, men han ser liksom litt for «glatt» ut. Jørgen Langhelle?? Ja…mnjaa…JO; Han kunne faktisk passe!

Forfatterkolleger av Nesbø har hostet opp noen forslag via VG til hvem som bør spille Hole i den internasjonale utgaven. Av de foreslåtte, må jeg si jeg stemmer for dansken – Mads Mikkelsen! Han ser akkurat passe Hole-aktig ut!

Eller kanskje Viggo Mortensen….? Men han ER jo Aragorn, liksom – vanskelig å se for seg han som en norsk politimann..

Jeg er storfan av Henning Mankell og har lest omtrent alt han har skrevet som er utgitt på norsk. Ergo har jeg et sterkt forhold til Kurt Wallander. Fra og med bok én, hadde jeg én mann i hodet hver gang Wallanders navn ble nevt. Nemlig Rolf Lassgård. Tenk deg jeg ble glad da det viste seg at nettopp Lassgård fikk rollen,da!

Det var en skikkelig, skikkelig nedtur å se Krister Henriksson i den samme rollen i TV-filmene om Wallander! Henriksson er uten tvil en bra skuespiller, men han var overhode ikke MIN Wallander. Det ble helt feil!

Derfor er det kanskje ikke så lurt å i det hele tatt se filmer om bokheltene dine? Det kan bli tidenes nedtur.

Jo Nesbø sa dette til NrK Bokprogrammet i mars:

– Jeg ville hatet det dersom det ble en dårlig film. Det universet som er i mitt og lesernes hode, er så forskjellig fra det som kan dukke opp på det hvite lerrettet. Jeg vil heller at det skal finnes tusen Harry Holer der ute blant leserne.

Kanskje er jeg enig med han. Jeg har jo enda ikke helt kommet over at det ble Michael Nyqvist som fikk rollen som Mikael Blomkvist i Stieg Larsson-trilogien. Han er definitivt ikke MIN Blomkvist! Ikke at jeg vet hvem som ligner MIN Blomkvist heller. Har enda ikke sett’n annet enn i mitt eget hode!

Hva mener du?


 

Én tanke på “Bokhelter!

  1. Åhh jeg er så enig med deg Lillan. Mads som Harry Hole ville blitt helt konge. Og Lassgård som Wallander er bare helt midt i blinken, jeg orker ikke se på TV serier jeg, for det blir helt feil for meg med han andre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s