Min bokverden

Jeg vet ikke HVOR mange ganger jeg har tenkt at det hadde vært moro å vite nøyaktig hvor mange bøker jeg har lest. Det er ikke FÅ! Jeg leste flytende som 5 åring og har slukt det meste av bøker etter det. Som 16 åring fikk jeg min første jobb – ekstrahjelp i en bokhandel. OH HEAVEN! Det beste med jobben var at vi ble anbefalt å lese nye bøker som kom inn til butikken – slik at vi visste litt om hva vi kunne anbefale til forskjellige kunder. Jeg tror jeg leste minst 3 bøker i uka den tida der. Ellers hadde jeg en pappa som via jobben stadig fikk bøker i gave. Pluss at vi hadde biblioteket 5 min hjemmefra. Så det manglet ikke tilgang!

Etter jeg ble voksen har jeg vært medlem i forskjellige bok-klubber, men egentlig foretrekker jeg å kjøpe bøker «live» i en bokhandel. Det er noe med stemninga… å gå og kikke og smuglese litt før man bestemmer seg.

Da jeg var yngre, leste jeg nok helst historier fra virkeligheten. «Hard Asfalt», «Men tankene mine får du aldri», «Christiane F» og andre fæle bøker om harde oppvekstvilkår. Og selvfølgelig måtte jeg jo lese «Sagaen om isfolket» , som var den store snakkisen på slutten av 80-tallet.

Jeg tror jeg har prøvd meg på en og annen serie fra kiosklitteraturen, men da jeg kom til bok nummer 8 eller 9 og handlinga enda ikke var kommet særlig lenger enn i bok nummer 1 – ELLER at det ble for mye klissen romantikk – da hoppet jeg av. Og jeg tror neppe jeg hiver meg på den karusellen igjen.

Stort sett jevnt over er det KRIM som står mitt hjerte nærmest. Jeg har lest det meste av de fleste – både norske  og utenlandske forfattere. Kommer nærmere tilbake til dette.

Så hender det i blandt at sambo kommer med overraskelsesbok til meg! Og av en eller annen grunn har han en tendens til å ,for det første, kjøpe bøker som jeg antakeligvis aldri ville kjøpt selv, og for det andre, kjøpe bøker som virkelig er annerledes og BRA! Så jeg digger det når han kommer med hard, flat pakke!

Min favorittleseplass er i senga. Det har den alltid vært. Det er «hjernetømming» etter dagens utfordringer! LOVE IT!

Så… her kommer jeg til å skrive litt om bøker jeg har lest i det siste. Har du en favorittforfatter eller en bok å anbefale, tar jeg i mot tips med et stort TAKK! Og det kan være i hvilken sjanger som helst – jeg er ikke LÅST til krim! 😉

DAGENS BOK 28.09.10

Jeg begynner rett og slett på toppen av bunken med bøker – og der ligger det norsk krim!

Nattmannen av Jørn Lier Horst


Forfatteren er en vaskeekte politimann født i Bamble i 1970 og jobber som politiførstebetjent (etterforsker) i Larvik. Der har han jobbet siden 1995.

Nattmannen er visst den 5. boka Horst har skrevet om politimannen William Wisting – og det helt uten at jeg i det hele tatt har visst noe om forfatteren og bøkene hans! IKKE BRA! For det betyr at jeg nå må kjøpe de 4 foregående bøkene også. Det hadde jeg ikke gjort hvis det ikke var for at Jørn skriver bra! Veldig bra! Det er tydelig at mannen bruker egne erfaringer fra jobben sin i sine historier, og du føler deg liksom trygg på at han vet hva han snakker om.

Denne boka handler om narkotikasmugling og våpenhandel – noe som innledes med at det en tidlig morgen henger et avkappa hode av en ung jente på en stake på torget midt i Larvik. Du kan lese mer om boka her.

Dette er deilig krim. Spennende og avslappende på en gang. Den perfekte boka å ha med på hytta. Gjerne i påsken. Jeg ble liksom litt glad i Wistingfiguren. Synes det er genialt at forfattere skaper en karakter som går igjen i flere bøker. Du blir nysgjerrig på å vite mer – dermed kjøper du alle bøkene.

Jørn Lier Horst’s NATTMANNEN får terningkast av meg.

19 tanker på “Min bokverden

 1. Du er sikkert medlem av bokelskere? Der får du lett oversikt over bøkene dine (de du husker at du har lest, altså..)

  Nydelig lite barnebarn du har! Er det ikke rart når lille barnet ditt selv får barn?

  Godt nytt år til deg!

  • Hvor finner jeg Bokelskere hen,da? Takk for tipset, forresten! 🙂
   Det er helt utrolig rart at denne lille skapninger kommer fra min egen «lille» datter! Jeg er nesten stum av ærefrykt!
   Koselig med kommentar, og at du besøkte meg!
   Godt nytt år til deg også! 🙂

 2. Hei og hooppp!!!
  Boka sahras nøkkel og boken drømmehjerte er noe av de beste jeg har lest….Men du har kanskje pløyd disse også!!!

 3. Du liker krim, har du lest bøkene av Patricia Cornwell….hun skriver så du føler du er med på det hun skriver om. Hun er mest kjent for sine bøker om rettsmedisineren Kay Scarpetta og drapsetterforskeren Pete Marino. -Det som blir igjen-Blodig bevis-Ukjent offer ,er noen av bøkene.

  Henning Mankell er jo også en som fanger deg inn i det du leser..

  Jeg leser det meste , men mine favorittforfattere er Toni Morrison. Har skrevet en rekke romaner med nærgående skildringer av den svarte befolkningens liv i USA.De blåeste øyne er en bok jeg aldri kommer til å glemme..heller ikke Elskede (beloved)

  Paulo Coelho….Hans nest mest berømte bok er Elleve minutter. Alkymisten ,Veronika vil dø

  Nå er det bøkene til Cecilia Samartin som leses , Señor Peregrino

  Skulle jeg overlevd på en øde øy. Vil jeg ha med meg minst en kasse med bøker 🙂

  • Patricia Cornwell har jeg lest en del av,ja. Blandt annet de bøkene du nevner. Og selvfølgelig alt av Henning Mankell, bortsett fra den aller siste utgitt på norsk «Den urolige mannen». Jeg leste «Kineseren» sist jeg leste Mankell – og det var en av de bedre fra han,synes jeg. (Eller kanskje det er fordi det er den jeg husker best nå – elsker jo selvfølgelig alle bøkene om Kurt Wallander også). «Italienske sko» var en veldig spesiell, men fin Mankell bok.
   Paulo Coelho. Der har jeg bare lest Alkymisten. Skikkelig bra bok, selv om jeg av og til følte at tankene hans lå litt for høyt for meg…

   Señor Peregrino står på lista mi fra før 🙂
   Takk, Anne Karine!

   • Bare hyggelig, Lillann !
    Jeg har lest alle bøkene av Paulo Coelho. 🙂 Tankene hans ligger nok høyt for oss fleste, men det er noe med hans måte å fortelle på som har fanget min interesse.

    Tenker du får lyst til å lese mere av henne som skrev Señor Peregrino . Jeg skal starte på boka hennes som heter Salvadorena i kveld , hvis jeg orker 🙂

   • Jeg begynner jo å skjønne at det faktisk er maaange bøker jeg ikke har lest, selv om jeg har lest en hel haug! 🙂
    Kos deg med nye boka, Anne Karine – og ha en god natt 🙂

  • Hun skriver veldig bra! Jeg har lest ØYA (en av bøkene sambo overraska meg med!) En fantastisk fin bok – og gjett om jeg skal til Spinalonga en gang!
   Takk for tips, Olaug – notert på lista! 🙂

 4. Ååå!!! Jeg er sånn også! Ja til krim! – hvis du trenger en avveksling: les Idas Dans..!! åååå så fin bok!

  • Idas Dans er en vakker, men ÅH så trist bok! Jeg grein som en unge flere ganger….
   Men jeg tror vi trenger sånne bøker også – for å påminnes om hvor skjørt livet er…
   Skal forresten lese boka til Regine også – REGINES BOK – selv om jeg har lest bloggen hennes fra A-Å. Hun ble jeg liksom så glad i, selv om jeg aldri har møtt henne.

 5. Har du lest «Boktyven»?

  Hvis ikke, – heldiggris! Skulle få gjerne ønske at det fantes EI slik bok til i verden, som jeg kunne se fram til å lese…

  🙂

   • Markus Zusak var det. Året er 1939, og vi befinner oss i Nazi-Tyskland. Ni år gamle Liesels foreldre er sendt i konsentrasjonsleir, og Liesel bor hos fosterforeldre i Himmelgaten i München. En dag dukker jøden Max Vandenburg opp, og får holde seg skjult i familiens kjeller. Liesels fosterfar lærer henne å lese, og hun oppdager at hun ikke kan motstå bøker. Derfor stjeler hun dem, og deler historiene med naboene i bomberommet og med Max.

    Den er også notert på MUST HAVE-lista!
    Takk, Jannicke!

 6. Har du fått lest «Dinosaurenes fjær» av Sissel-Jo Gazan, Lillann? Leiv Erik har oversatt den til norsk, vet jeg…og far likte den veldig godt. Han sa det var krim på sitt beste på dansk.

  • NEI! Den hadde jeg helt glemt! Jeg får stadig tips om gode bøker – men har en tendens til å glemme dem igjen. Derfor er det så topp å ha muligheten til å få det skriftlig her 🙂
   NÅ er den notert – og skal anskaffes!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s